喺香港生仔,其實要幾多錢?最貼地嘅養小朋友真實開支估算

傳統智慧話俾我哋聽「有仔趁嫩生」,但係身邊同齡嘅朋友,唔少到咗三十歲都未有計劃生仔。我深感周圍嘅人多數係因為錢銀問題而卻步:諗起醫院床錢、奶粉錢、學費、工人支出,聽同事講兩講,再上親子王國睇兩睇,邊個會都縮沙啦。不過因為計錯條數,搞到三字尾,四字頭先生仔,值得咩?只要啲錢用得明智啲,唔使月入三萬,一樣可以俾到小朋友一個快樂童年㗎!呢度我想分享下,生仔/養小朋友嘅真實開支。大家計過覺得通嘅,不妨真係早啲生仔。

Photo by Chiến Phạm on Unsplash

A)初始開支

分娩成本

以前生仔係搵弄婆上屋企接生,生完封返封利是過佢,冇咩煩惱,唔知點解而家有好多準父母有咁多考慮。現代社會醫學昌明,只不過係要大家喺生仔之前,做多一樣嘢:産前檢查。如果你係香港永久居民,産前檢查應該係免費嘅。

你可能會諗,不如穩陣啲,去私家醫院做多個檢查吖,照多幾次超聲波吖,睇多兩個醫生吖。有保險的話去下真係無妨,通常做得産前檢查醫生都會送返輯超聲波BB相俾你欣賞,你可以當幾百蚊換堆相返屋企。你鍾意計的話可以加返每次800蚊(約數)乘以你想要幾多輯BB相。

下一個常見問題係到底要公立生定私家生。我可以好肯定噉話你知:識得生一定去公立生。

「不過,公立生,冇得開刀㗎喎!」

如果你要擇日擇時辰開刀,呢篇文真係唔啱你,你可以即刻上一頁。開刀生仔係大手術,我諗如無必要,正常人都應該揀自然分娩嘅。如果有緊急情況,公立醫院一樣會幫你開刀。

喺你做決定前,你都可以睇下公立同私家嘅價錢表先。公立分娩係免費嘅,淨係要俾100蚊一晚嘅床錢。正常分娩要喺産後房住三晚,總數盛惠300蚊。

私家就五花八門,有逐樣計錢,亦都有生仔套餐。成個套餐由十萬起跳。不過香港嘅公立醫院系統唔錯,係咪值得你俾六位數字去私家,同埋俾咗咁大嚿錢係咪會好啲,你再自己諗諗啦~

另外,公立醫院會送一堆免費湊仔班。呢啲班好緊要,直接影響到你日後嘅生活開支。所以一定要上。

【埋單:港幣300蚊 】

産後護理

如果你喺公立醫院生,喺出院嗰日,你已經係一個可以獨當一面嘅媽媽:因為所有公立醫院都要新媽媽親自照顧BB,要餵奶、換片、氹瞓覺。私家嘅就… 輸喺起跑線。不過你自己俾錢買條後啲嘅起跑線,冇得怨,係咪先?

就算你頭幾人湊得幾叻都好,總會有好多人話要請陪月,照顧媽媽嘅起居飲食。陪月嘅價錢視乎陪月員嘅經驗同工作時間。平嘅萬零蚊就有,貴嘅據講可以係大學講師嘅兩倍人工。不過同喺私家生仔一樣,如果你請咗陪月,習慣咗有人服侍你,幫細路仔沖涼、幫你煮飯呢啲,日後適應會幾痛苦。所以記住就算有人服侍你,都唔好交晒啲嘢俾人哋做呀。

又提提大家,如果媽媽嘅屋企人幫到手(警告:盡量唔好叫奶奶幫手),可以慳返一筆。不過呢個唔係死慳死抵指南。小朋友嘅嘢,應使則使,唔使刻意慳嘅。如果你好想買一大堆補品,咩滴雞精嗰啲,自己再加。奢侈品我就唔加落嚟喇。

【埋單:陪月港幣20000蚊 (15000 人工+利是,5000 湯水)】

BB用品

一有BB自然乜錢都用落佢身上。

最基本你要買嘅係:BB床、BB衫褲鞋襪、玩具、沖涼用品、餵奶樽、泵奶機、BB車

(喺你買任何嘢之前記住:每一個家長喺小朋友大咗之後,都會好想將啲嘢甩手,所以一般下面市嘅嘢都可以好平買到二手)

BB床,2000蚊。

BB車:頭兩年你會需要兩部車,一部係可以平瞓嘅車,另一部係「士的車」,一輕一重。4000蚊。

孭帶: 出出入入你會要條孭帶,貴價版大概1000蚊。

泵奶機、餵奶樽:大概都係1000蚊。

【埋單:8000蚊】

B) 每月開支

BB飲食

大家時時話生小朋友要「搵奶粉錢」,可見奶粉廣告真係深入民心。搵「奶粉錢」固然吃力,因為奶粉真係好貴。一罐奶粉可以貴到成500蚊(例如:Illuma),平嘅都250蚊樓上,每罐多頂到一毎星期。即係你每個月至少多1000蚊奶粉錢。

不過如果你住公立醫院,應該一早學識咗餵人奶。如果你肯用正常人類養育下一代嘅方式,你係應該一蚊奶粉錢都唔使俾嘅。(到半歲開始你要俾啲固體食物小朋友,不過煲下粥仔呢啲,成本應該係近乎零。)

--

--

阿擇 (Chaaak)

《粵典》創辦人,而家全力推廣粵文書寫。Founder of words.hk and advocate of Written Cantonese