呢個字係「匪語」?

任何形式嘅「語言獵巫」都係語言發展嘅癌細胞

阿擇 (Chaaak)

--

今次想講嘅係推廣粵文嘅時候遇到嘅「獵巫問題」。

揾匪語其實係一個獵巫(witch-hunting)嘅過程

每有文章用到「打造」「方方面面」「小三」是但一個詞,都梗係會有人指出作者用咗「匪語」。大家嘅龍門實在搬得太快,寫字嘅人根本跟唔切。用錯一字,就係匪敵入侵,爬格仔嘅、做廣告嘅,步步驚心。我相信大家都好想有一個「匪語清單」,幫大家揾出有乜嘢字詞唔用得。就此,吳志森 (2014) 曾經寫過以下嘅批評。

這種走火入魔的行徑,大部分時間都得啖笑,因為匪語不匪語,更不是一個人一個國師說了算。但對於我這種用文字語言搵食的傳媒人,卻不勝其擾。

做網上電台節目,與社交媒體掛鈎,與聽眾即時互動,有時的確很煩。有本土聽眾聽到片言隻語,即時在網上回應:森哥,呢句係「匪語」,嗰句又係「匪語」,以後唔可以講。做直播節目,從來是我口講我心,但自從有了「匪語」這個標準,令我欲語無言。

普遍本土派香港人,仲係有一種「正統」嘅思想,或者自以為係「花果飄零」後「華夏正統」所結嘅果,會將自己嘅語言習慣建立喺「抗匪」上面;明明係香港嘅語言習慣問題,都要用「國共對立」嘅意識形態去思考,搞到雲端上面群魔亂舞,阻住本土語言發展。

究竟乜嘢係匪語?

不過既然有人提出「匪語」呢個概念,我就嘗試幫大家反思「匪語」呢個概念。大家可以用 Highlight 嘅方式,揀選自己心目中認同嘅答案。

出現年份

  • 1841年,香港開埠後?
  • 1912年,中華民國成立後?
  • 1917年,新文化運動後?
  • 1949年,中華人民共和國成立後?
  • 1967年,文化大革命開始後?

政治立場

  • 中國國民黨
  • 中國共產黨
  • 非香港本土
  • 香港政府

來源語言

  • 中國境內語言(北方話/國語/普通話/上海話/客家話/閩南話/潮州話/滿州話/朝鮮話/維吾爾話/藏語/俄語等等)
  • 英文/法文/葡萄牙文
  • 日文/韓文/滿州話
  • 文言文

社會階級

  • 軍人
  • 富商
  • 低下階層
  • 政治人物

語言特徵

  • 簡潔易明
  • 中心語前置/後置
  • 縮略語/非縮略語

大家係可唔可以用三言兩語就定義到乜嘢係「匪語」?例如話「普通話就係匪語」、「大陸用而台灣唔用嘅就係匪語」。大家記住你心目中嘅定義先。然後幫我判斷下面一堆詞語,邊一個係匪語,邊一個唔係。

八個想大家判斷係咪匪語嘅詞

同樣嘅玩法,你覺得係「匪語」,就 Highlight 咗個字佢。

  1. 高富帥
  2. 謝謝
  3. 玩(waan2,MK仔或者會寫做「挽」)
  4. 三小
  5. 朱古力
  6. 心累
  7. 頸渴
  8. 做又三十六唔做又三十六
分隔線。 Photo by Emily Morter on Unsplash

點解要做一個咁無聊嘅測試?上面嘅詞語應該都好 clear cut,未必好難判斷。但係同大家心目中對匪語嘅定義可能有好多衝突。

  1. 高富帥…

--

--

阿擇 (Chaaak)

《粵典》創辦人,而家全力推廣粵文書寫。Founder of words.hk and advocate of Written Cantonese