呢個字係「匪語」?

任何形式嘅「語言獵巫」都係語言發展嘅癌細胞

阿擇 (Chaaak)
8 min readApr 18, 2020

--

今次想講嘅係推廣粵文嘅時候遇到嘅「獵巫問題」。

揾匪語其實係一個獵巫(witch-hunting)嘅過程

每有文章用到「打造」「方方面面」「小三」是但一個詞,都梗係會有人指出作者用咗「匪語」。大家嘅龍門實在搬得太快,寫字嘅人根本跟唔切。用錯一字,就係匪敵入侵,爬格仔嘅、做廣告嘅,步步驚心。我相信大家都好想有一個「匪語清單」,幫大家揾出有乜嘢字詞唔用得。就此,吳志森 (2014) 曾經寫過以下嘅批評。

這種走火入魔的行徑,大部分時間都得啖笑,因為匪語不匪語,更不是一個人一個國師說了算。但對於我這種用文字語言搵食的傳媒人,卻不勝其擾。

做網上電台節目,與社交媒體掛鈎,與聽眾即時互動,有時的確很煩。有本土聽眾聽到片言隻語,即時在網上回應:森哥,呢句係「匪語」,嗰句又係「匪語」,以後唔可以講。做直播節目,從來是我口講我心,但自從…

--

--

阿擇 (Chaaak)

《粵典》創辦人,而家全力推廣粵文書寫。Founder of words.hk and advocate of Written Cantonese